Frequently Asked Questions

INSCHRIJVEN EN ADMINISTRATIE

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind naar de scouts?

Kinderen en jongeren kunnen vanaf zes jaar of het eerste leerjaar naar de scouts. Als je kind na enkele vergaderingen beslist om een echte scout te worden, mag je hen inschrijven!

Hoe kan ik mijn kind inschrijven om lid te worden van scouts Vossem?

 • Kon je niet aanwezig zijn op onze startdag? Dat is geen enkel probleem! Indien je zoon/dochter reeds lid is van onze scouts, dien je twee zaken te doen om de inschrijving in orde te brengen. Vooreerst moet je het lidgeld (€50) naar de bankrekening van onze scouts storten (BE90  7344 0209 6432). Graag met de volgende vermelding "inschrijving + tak + naam van jouw zoon/dochter". Om de inschrijving te vervolledigen, kijk je de steekkaart nog eens na. Zie zo, dat was het al!

 • Voor zij die nieuw zijn bij scouts Vossem: Via de website moet je een aanvraag indienen. Dit kan via de rubriek ‘lid worden’ op deze site. Je zal dan, na goedkeuring, een code ontvangen waarmee je aan de slag kan voor het invullen van de steekkaart. Hierin komen (medische) gegevens van je zoon/dochter in te staan, die wij kunnen raadplegen moest er bv. iets voorvallen. Vervolgens schrijf je het lidgeld over en voilà! 

 • Ben je nog aan het testen of de scouts iets voor jou is? Kom gerust nog wat zondagen mee beleven en beslis dan of je al dan niet overgaat tot inschrijven! Wij hopen alvast dat jullie een leuke tijd bij ons op de scouts gaan beleven.

 • Lukt er iets niet of zit je ergens vast, geef dan gerust een seintje! 

Wat is verminderd lidgeld? 

 • Als scouts vinden we het zeer belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedereen, ook voor zij die het financieel wat moeilijker hebben. Daarom werken we met verminderd lidgeld. Mocht het dus niet lukken om het volledige inschrijvingsgeld of andere zaken zoals takweekend of het kampgeld te betalen, kan je in de groepsadministratie verminderd lidgeld aanvragen. 
 • Voor het lidgeld houdt dit in dat 1/3 door Scouts & Gidsen Vlaanderen betaald wordt, 1/3 door Scouts Vossem en nog 1/3 door de ouder(s). 
 • Voor andere bedragen, mag je steeds een mailtje sturen en dan bekijken we onderling hoe de scouts kan tussenkomen. 

Hoe en waarom vul ik de individuele steekkaart in?

De individuele steekkaart invullen is helemaal niet zo moeilijk en kan gewoon via deze link: individuele steekkaart. Deze handleiding legt bovendien stap per stap uit hoe je de individuele steekkaart kan invullen.

Deze informatie draagt bij aan een veilige en persoonlijke begeleiding van alle leden en wordt vertrouwelijk behandeld door de leidingsploeg.

Indien je problemen ervaart bij het invullen van de individuele steekkaart, mag je de groepsleiding contacteren.

Waar kan ik het lidnummer vinden?

Je lidnummer kan je terugvinden op je lidkaart, op de envelop van de tijdschriften of in de Groepsadministratie. Je kan je lidnummer ook altijd opvragen bij de groepsleiding.

SCOUTSACTIVITEITEN

Wanneer is het scoutsactiviteit?

De takken van scouts Vossem organiseren hun activiteiten meestal in het weekend, op zondag van 14u00 tot 17u00. Op de eerste zondag van de maand is het geen vergadering. Dit kan echter af en toe afwijken! Daarom is het belangrijk om het programmaboekje van de tak te raadplegen (zie programmaboekje). Om steeds op de hoogte te blijven van eventuele wijziging in uren of andere zaken, kijk je best naar de Whatsappgroepen. Om toegang te krijgen tot de Whatsappgroep kan je altijd een berichtje sturen naar de takverantwoordelijke of naar de groepsleiding.

Heeft scouts Vossem een uniform?

Jazeker! En we verwachten dat het uniform iedere scoutsactiviteit in orde is bij onze leden. 

 • Kapoenen: t-shirt + das 
 • Wouters, jogivers, givers, en jin: hemd + das 

Waar kan ik het uniform kopen?

 • Voor en na de scoutsvergaderingen kan je bij ons terecht om een t-shirt (€10) en een das (€15) te kopen. 
 • Het scoutshemd (€40) kan je bij de Hopper kopen! Om te zorgen dat je hemd helemaal in orde is, kan je in de Hopper ook volgende emblemen kopen: de Vlaamse leeuw, het provincieschild, het internationaal kenteken en het kenteken van België en Europa. Het groepslintje, takkenteken, jaarteken, en het belofteteken kan je van de scouts krijgen voor en na de vergaderingen.
 • Er is ook een mogelijkheid om tweedehands scoutskledij bij ons te kopen aan een kleiner prijsje! Als je hier geïnteresseerd in bent, kan je steeds voor en na de vergaderingen de leiding aanspreken. Dan nemen we samen een kijkje in het assortiment. De opbrengst van de tweedehandskledij gaat integraal naar de Eglantier.
 • Heb je zelf nog scoutskledij dat je een tweede leven wil geven? Deze mag je voor en na vergaderingen steeds aan de leiding geven! De opbrengst van de tweedehandskledij gaat integraal naar de Eglantier.

Hoe ziet het scoutsuniform er uit?

 • Eerst en vooral: schrijf je naam op je t-shirt, hemd, en das!
 • Alle leden dragen hun das rond hun nek. Enkel leiding draagt hun das op de schouder.
 • Op de afbeelding kan je zien welke kentekens op welke plaats horen:
  Waar horen de kentekens? | Scouts en Gidsen Vlaanderen

Moet mijn kind elke week komen om mee te mogen op kamp?

Nee, niet elke week! We verwachten wel dat de leden naar minstens 10 vergaderingen komen tijdens het scoutsjaar.

 

ANDERE

Hoe kan ik iemand contacteren? 

De contactgegevens van de hele leidingsploeg kan je terugvinden in de programmaboekjes

 • Contacteer de takverantwoordelijke voor vragen betreffende specifieke activiteiten en dergelijke. 
 • Contacteer de groepsleiding voor vragen betreffende de algemene scoutswerking, verzekeringen, administratie, advies en dergelijke. Dit kan via het mailadres van de scouts: scoutsvossem@outlook.com , we doen ons best om zo snel mogelijk te antwoorden (meestal binnen 24u)! Voor dringende zaken kan je steeds een van de groepsleiding bellen of sms’en.

Verhuren we onze lokalen?

 • Scouts Vossem verhuurt spijtig genoeg geen lokalen.
 • Voor materiaal kan je steeds de groepsleiding contacteren (deze informatie kan je terugvinden in de programmaboekjes).

Hoe kan ik scouts Vossem steunen?

Weet je al dat je onze vereniging het hele jaar door financieel kan steunen wanneer je online shopt? En dat zonder dat het jou ook maar één cent extra kost, hé. Gewoon door eerst via trooper te passeren en daar door te klikken naar één van de meer dan 1.000 webshops die onze vereniging met veel plezier een stukje van jouw aankoopbedrag schenken. Nu nog even in stapjes uitgelegd:

 • Stap 1: Ga naar https://www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/scoutsvossem 
 • Stap 2: Zoek naar de webshop waarbij je wil shoppen.

 • Stap 3: Laat je gegevens na in de pop-up als je wil weten hoeveel jouw aankoop onze vereniging zal opleveren en shop daarna zoals altijd. Het kost je niks meer.

 • Stap 4: De webshop steunt ons met een percentje van je aankoop.  

Hoe gaat scouts Vossem om met alcoholgebruik?

Bij onze scouts staat veiligheid en respect voorop en daarom hanteren we een duidelijk beleid met betrekking tot alcohol en drugs. We volgen de richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen, die ons helpen een veilige en verantwoordelijke omgeving te creëren voor al onze leden en leiding.

Alcohol is toegestaan op afgesproken momenten, maar we benadrukken het belang van verantwoordelijkheid en matiging. Bij overtreding van ons alcohol- en drugsbeleid volgen er passende sancties, conform de richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen. We streven ernaar om openheid en duidelijkheid te bieden over ons beleid, en staan altijd open voor vragen of gesprekken hierover.

Voor meer informatie over ons alcohol- en drugsbeleid en de regels die we hanteren, verwijzen we naar de richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen via deze link. (https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/leiding/ondersteuning/leiding/al...)